Kastélytúra

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében Komárom-Esztergom megyében is jelentős felújítási munkálatok zajlottak az elmúlt években. Csodás történelmi helyszínek váltak ismét látogathatóvá, állandó kiállítások nyíltak meg a kulturális programok iránt érdeklődők számára.
Megyénk több helyszínén is megcsodálhatjuk, miként találkozik a régmúlt kor a modern technológia nyújtotta lehetőségekkel.  A korhű berendezésben helyet foglaló kijelzők, fejhallgatók, VR szemüvegek és brosúrák segítségével a látogatók átfogó tudásra tehetnek szert az adott hely történelmét illetően, míg a Visual Guide elnevezésű letölthető applikáció mintegy kísérő vezet végig a kastélyokon, hanganyaggal és a kiállításon nem látható képekkel kiegészítve.

És most jöjjön személyes tapasztalatainkon alapuló élménybeszámolónk. 🙂

Sándor-Metternich-kastély, Bajna
A gyönyörű klasszicista kastély leghíresebb tulajdonosa Sándor Móric volt, a 19. században. A gróf több nyelven beszélt, zenélt, úszott, vadászott, ám életét és hírnevét a lovak iránti szenvedélye alapozta meg. Európai szinten ismert és elismert lovas volt, rátermettsége és vakmerő mutatványai hatalmas népszerűséget hoztak számára.
A grófnak egyetlen örököse, Paulina is hasonló hírnévre tett szert, ám ő előkelő osztrák neveltetésének köszönhetően, az elit tagjaként, mintegy divatdiktátorként híresült el a 19. századi Bécsben és Párizsban.
A kastély állandó kiállításán kettejük életébe nyerhetnek betekintést a látogatók.
Az interaktív tárlat és a modern szimulációs eszközök segítségével közelebb kerül hozzánk és sokkal könnyebben befogadhatóvá válik a történelem.

Mi egy hétköznap délidőben érkeztünk a kastélyba, rajtunk kívül alig voltak vendégek, egyáltalán nem zavartuk egymást. Alaposan végig tudtuk szemlélni a kiállítást, megnéztünk több video anyagot, kipróbáltuk a VR szemüvegeket is. Sétáltunk a kastélyparkban, ittunk egy kávét a büfében, így összességében 3 órát töltöttünk el a Sándor-Metternich-kastélyban.

Felnőtt belépőjegy ára: 3000 Ft
https://bajnaikastely.hu

Kamalduli Remeteség, Majk
Az épületegyüttes kacifántos történelme során csak néhány évtizedig szolgált a kamalduli rend remeteségeként. Eszterházy József gróf adományának köszönhetően jöhetett létre Majkpusztán „a néma barátok otthona” – a gróf a terület mellett földeket, halastavat, malmokat adományozott a rend számára, valamint a legjobb mesterembereket hívatta a remeteség felépítéséhez.
A főépület egykoron a mindennapi tevékenységek helyszínéül szolgált. Itt élt a remeteség vezetője, de vendégek fogadására és elszállásolására alkalmas helyiségek is épültek, valamint itt helyezkedett el az ebédlő és a könyvtár is. Ezzel ellentétben a klauzúra, azaz a külvilágtól elzárt terület csakis a remeték számára volt elérhető, teljes csend uralhatta cellaházaikat és környékét. A barátlakások mindegyike jómódú családok adományai révén épült fel, egy szobából, kápolnából, kis műhelyből, kamrából és fűszeres kertből álltak. Napjaikat főként imádkozással, írással, olvasással és elmélkedéssel töltötték.
Látogatásunk során betekintést nyerhetünk mindennapjaikba, miközben végig utánozhatatlan atmoszféra vesz minket körül.
A főépület idővel vadászkastéllyá alakult, illetve a cellaházak is betöltöttek eredeti rendeltetésüktől távol álló, világi funkciókat. Ajánlott a Bodzaházban található brosúrákat előre elolvasni, mert a remeteségben vajmi kevés információra tehetünk szert a történelmi hátteret illetően. 
Mi egy szerdai napon, 11 órakor érkeztünk, egy tárlatvezetésre váró nyugdíjas csoporttal egyetemben. Kapunyitáskor jeleztük, hogy szabadon szeretnénk körbe járni, így a csoport előtt bemehettünk, a tömeget elkerülve tudtunk nézelődni. 3 órát töltöttünk el a remeteségben.

– Látogatás előtt fontos tudni, hogy félóránként van kapunyitás (ezzel némiképp kiküszöbölhető a tumultus), valamint óránként tárlatvezetésen is részt lehet venni. Csoportok számára  előzetes regisztráció szükséges.
– Szintén fontos információ, hogy a parkoló és a jegypénztár szinte közvetlenül a főútról lekanyarodva található, míg a remeteséghez 10-15 perces kellemes, erdei levegőt magadba szippantós séta vezet fel.
– Ha marad energiád (egészen biztosan lesz, hiszen minden percben, amit itt eltöltesz, éppen feltöltesz :]) javasoljuk, hogy mászd meg az elég sok lépcsőfokból álló, de könnyen teljesíthető templom tornyot. Útban felfelé  elmélkedhetsz az alázatosság 20 lépcsőfokában,
látogatásod csúcspontjaként pedig gyönyörködhetsz a panorámában.
– A klauzúrába lépve tábla is jelzi, hogy csendesedj el – tiszteld a hely szellemét!

Felnőtt belépőjegy ára: 3000 Ft 
Fotó, video készítésére feljogosító jegy ára: 1500 Ft

https://majkiremeteseg.hu

Esterházy-kastély, Tata
Talán senkinek nem kell bemutatni az Esterházy nevet, bizonyára sokan hallottak már a főnemesi család valamely tagjáról. Befolyásos, gazdag, magas rangú személyek, különféle területeken szerzett érdemeikkel tartották fenn a család hírnevét az elmúlt századokban.
A Fellner Jakab tervei alapján épült kastély szolgált a vidéki elvonulás, a vadászati összejövetelek, fogadások színteréül. A kicsi, de annál otthonosabb kastély logikus elosztású, igényesen berendezett termei tökéletesen tükrözik a család több száz éven átívelő presztizsét. Az évek alatt itt vendégeskedő nemesek, művészek, sőt uralkodók némiképp mind-mind hozzájárultak a kastély, az uradalom és Tata virágkorának megteremtéséhez.

Hétköznap, nyitás után kezdtük meg „kul-túránkat” az Esterházy-kastélyban. Talán a nyári szünet közeledte miatt, több, különböző korosztályú iskolás és felnőtt csoport is jelen volt a kastélyban. Próbáltunk lemaradni, mégis néhol kicsit zsúfoltnak éreztük a helyzetet, hiszen a helyiségek java része úgy lett kialakítva, hogy funkciójának eleget tegyen, nem jellemzőek a tágas terek. Emiatt nem is célszerű hátitáskával érkezni, de legalábbis készülni kell rá, hogy a kezedben fogva tarthatod csak magadnál, vagy igénybe veheted a ruhatárat is.
– Tárlatvezetésre fél 12-kor és fél 4-kor tudsz jelentkezni, de ha lehetőséged adódik becsatlakozni egy csoporthoz, mindenképp élj vele, a szakavatott személyzettől sok érdekességet megtudhatsz.
– Feltétlenül szót kell ejtenem a kastély kávézójáról, amelyben -ha helytelenül úgy is döntesz, hogy nem szeretnél süteménymámorban elmerülni- a gyönyörű enteriőr biztosan magával ragad.
– A kicsi, de annál szebb kápolna a kávézón keresztül haladva érhető el.
– Parkoláskor a Bláthy iskolát célozd be, a kastély mellett közvetlenül nincsen parkolási lehetőség.

Tata bővelkedik a látnivalókban, a kastély bejárására kb. 2 órát, a város felfedezésére 2 napot kalkulálj. :]

Felnőtt belépőjegy ára: 3000 Ft 

https://tataikastely.hu

Szívből ajánljuk, hogy látogassátok meg ezeket az egyedülálló, csodás helyeket