Tarjánról

Tarján község Komárom-Esztergom megyében, Tatabányától 10 km-re, Budapesttől 60 km-re fekszik.
Budapest és Győr irányából is könnyen megközelíthető, az M1-es autópályán, illetve az 1-es főúton haladva.

A 3000 fős település a Gerecse ölelésében, erdőkkel, mezőgazdasági területekkel körülvett medencében terül el.  A lakosok többsége németajkú felmenői előtt tisztelegve aktívan őrzi és ápolja a nemzetiségi hagyományokat. Évente megrendezésre kerülő rendezvényeink elsődleges céljai hagyományaink továbbadása, a különböző korosztályok együttes bevonása, minőségi szórakozási lehetőség megteremtése.

A falubeliek körében jelentős a szőlőtermesztés, a tarjáni borok környék szerte elismertek. Magasabban fekvő pincesorainkon sétálva csodás panoráma tárul elénk a faluról és annak környezetéről.

A településen játszótér, szabadtéri kondipark és műfüves focipálya nyújt kikapcsolódási lehetőséget gyermekeknek és felnőtteknek.

A Tarján központjától mindössze 5 km-re található 20 hektáros halastó biciklivel vagy gyalogosan is könnyedén megközelíthető. A tótól nem messze magaslik a Somlyó, mely kedvelt turista úti cél helybéliek és átutazó kirándulók számára egyaránt. A kalandvágyó túrázók ellátogathatnak a közeli Pes-kőre, melynek hatalmas sziklafalában két kisebb barlang is húzódik. A Pes-kőről erdőn át haladva könnyed túrával megközelíthető a szomszédos Vértestolna település.

A Gerecsei Tájvédelmi Körzeten át vezet az Országos Kéktúra egy szakasza, valamint a Gerecse Teljesítménytúra egy szakasza is Tarjánon keresztül halad. Az útvonalon gyalogosan is elérhető a Tatabánya felett magasló impozáns Turul Emlékmű, mely a környék egyik kedvelt kiránduló és piknikező helye.
A zarándoklat iránt érdeklődők figyelmébe ajánljuk a szintén Tarjánon át vezető Mária utat és a Szent Jakab zarándokutat. A Szent Jakab úton, Budapestről Lébény felé haladók számára a második szakasz (Zsámbék-Tarján) Tarjánban ér véget, a harmadik szakasz (Tarján-Tata, kb. 20 km) pedig kényelmes tempóval teljesíthető másnap.
A Bodzaházból indulva a zarándokútra való visszacsatlakozás közben útba ejthető az 1850-es években épített,
14 stációból álló tarjáni kálvária.

Tarján tiszta, rendezett utcáin haladva láthatjuk, miként képes összeolvadni a hagyományos falusi építészet a modern kor kínálta megoldásokkal.  A településre érvén idilli képet nyújtanak a hosszú parasztházakkal, jellegzetes 20. századi kockaházakkal teli utcák. Az itt élők gondosan figyelnek a rendre; virágokkal tarkított udvarok, teraszok pompáznak egész évben, fákkal, bokrokkal övezett utak vezetnek végig a kedves kis falucskán.

A településen több élelmiszerüzlet és vendéglátó egység üzemel. Valamint húsbolt, virágbolt, kertészet, posta, gyógyszertár, dohánybolt és benzinkút is található a faluban.

Étkezési lehetőségek