Látnivalók a közelben

Komárom-Esztergom megyében rengeteg különleges, történelmi és természeti kincs rejlik.
A teljesség igénye nélkül ajánljuk az alábbi környékbeli úticélokat:

TatabányaA várost oltalmazó hatalmas bronz turul madár szobor Tatabánya legismertebb látványossága. A szobortól néhány méterre található a 2018-ban átadott Gerecse Kapuja látogatóközpont, ahol állandó interaktív kiállítás által ismerkedhetnek meg az érdeklődők az emlékmű és környékének történetével, természeti világával. A központban étterem, ajándékbolt és via ferrata kölcsönző is helyet kapott. A Gerecse Kapujától tanösvények vezetnek a közeli -ősemberek által is lakott- Szelim-lyukhoz és az egykori aknatoronyhoz (Ranzinger Vince kilátó), melynek tetejéről páratlan kilátás nyílik a városra.
A Tatabányai Múzeumba látogatók
betekintést nyernek a bányászati múltjára méltán büszke város létrejöttének történetébe. A régészeti, néprajzi és művészeti gyűjteményeknek köszönhetően az érdeklődők megismerkedhetnek az ipar fejlődésével és az azzal kapcsolatos életmódbeli változásokkal is. A város egy másik pontján elhelyezkedő, de a múzeumhoz tartozó bányászati skanzen korhű berendezése állít emléket a helyi szénbányászatnak. A régi akna helyén létrejött szabadtéri múzeumban sétálva megelevenedik a múlt, az állandó kiállítások pedig segítségül szolgálnak az egykoron üzemelő létesítmények funkciójának megértéséhez.

HéregKirály-kút forrás, mely minden évszakban csodás környezetben várja a kirándulókat. A legenda szerint Mátyás király gyakran pihent meg ennél a kútnál a környékbeli vadászatai során.
Héreg község felett, a Gerecse vonulatai közt magaslik a 126 méter magas TV torony. Kilátóként nem funkcionál, nem látogatható, a táj szemléléséhez a toronytól kb. 800 méterre található geodéziai tornyot ajánljuk.

Tata „A vizek városa” elnevezés hűen tükrözi Tata legjelentősebb ismertető jegyeit: a hatalmas Öreg-tavat és a kisebb, gyerekekkel is könnyedén körbesétálható Cseke-tavat.
A romantikára vágyók számára nincs is jobb, mint egy hosszú séta az Angolparkban, a Cseke-tó partján.
Az Öreg-tó mellett álló vár környékén éttermek, kávézók teraszairól gyönyörködhetünk a víztükrön táncoló napsugarak, hangosan fürdőző vízimadarak látványában.
A tatai Fényes Fürdő medencéi a nyári kánikulában várják felfrissülni vágyó vendégeiket, a Fényes Tanösvény ökoturisztikai útvonalán pedig az érdeklődők megismerkedhetnek a terület természeti kincseivel.
Tata legkülönlegesebb programjai a májusi Tatai Patara, a júniusi Víz, zene, virág fesztivál, az októberi lehalászás és a novemberi vadlúd sokadalom.

Tardos Tardos községről a környéken élők számára legelőször talán a híres malomvölgyi hekk jut eszébe mindenkinek. Malomvölgy egy kis ékszerdoboz a falu szélén, halastóval, piknikező hellyel, sok-sok növénnyel és egy tavasztól őszig üzemelő kis büfével. Tökéletes úti cél azoknak, akik szeretnek a friss levegőn együtt lenni szeretteikkel. A település másik „védjegye” a tardosi vöröskő. A Bánya-hegyen üzemelő bánya magánterület, de távolról megtekintve is különleges látványban lehet része az arra járó túrázónak.

AgostyánAgostyán határán, 30,5 hektáron csodálhatjuk meg a közel 300 fa és cserje fajból álló arborétumot.
Az egész évben nyitva tartó, gyönyörű kert minden évszakban különféle programokkal várja látogatóit.
Az arborétum mellett lévő ökofaluban kicsik és nagyok ismerkedhetnek meg a gyógynövényekkel, az önfenntartó majorsággal, az alternatív energiák felhasználási módjaival. Továbbá lehetőség van különféle foglalkozásokon való részvételre, ősi magyar népszokások elsajátítására.

BajnaAz ország egyik legszebb kastélyegyüttese, az Ördöglovas kastély néven is ismert Sándor-Metternich-kastély immáron újra régi pompájában ragyogva várja látogatóit.
A hajmeresztő lovas bravúrjairól ismert Sándor Móric a legendák szerint saját kastélyában is lovon járt, lánya, Paulina pedig jelentős szerepet töltött be korának divatdiktátoraként. Az állandó kiállításon kettejük életébe nyerhetnek betekintést az érdeklődők.

Saját tapasztalatainkon alapuló, Kastélytúra elnevezésű, fotókkal tűzdelt élménybeszámolónkat itt olvashatjátok:
https://bodzahaztarjan.hu/kastelytura/

GyarmatpusztaA közigazgatásilag Gyermelyhez tartozó Gyarmatpuszta festői környezetében épült kápolnát a Sándor család építette, családi sírhelynek. A kápolna kriptájában temették el Sándor Móricot, az épület mögött pedig kedvenc lovát helyezték végső nyugalomra. Gyarmatpuszta a Tarján-Velence kerékpárútról is megközelíthető.

EsztergomA város legnagyobb látványossága a robosztus méretű, klasszicista stílusban épült bazilika. Belső tere lehengerlő, kívülről pedig tekintélyt parancsoló -melyet az éjszakai kivilágítás még jobban kiemel. A bazilikától remek panoráma nyílik a szomszédos szlovákiai Párkányra, ahova pár perces autózás során könnyedén átjuthatunk a Mária Valéria hídon keresztül.

Visegrád Népszerű kirándulóhely, a Fellegvárról mesés panoráma nyílik a Dunakanyarra. Családok számára is ideális úti cél, a vártól nem messze található 700 méter hosszú bobpálya gyermekek és felnőttek számára is remek szórakozási lehetőséget biztosít.

DobogókőA visegrádi-hegységben, 699 méter magasan fekszik Dobogókő. Téli-nyári kirándulóhely, zarándokhely, ahol néhány perc alatt hatalmába kerít a nyugalom.
Spirituális hely, számos meditációra alkalmas ponttal, panorámája pedig önmagáért beszél.
Dobogókő és Dömös között húzódik a Rám-szakadék, mintegy 1 km hosszan.

Az alábbi képre kattintva megtekinthetőek lenyűgöző, drónos panoráma felvételeink.
10 különböző helyszínen barangolva, madártávlatból szemlélhető környékünk néhány szakrális és természeti látnivalója: